Debet och kredit

Grundläggande för alla företag är att ha en vara eller tjänst som ska säljas och inbringa inkomst till företaget. Inkomsten bör täcka de kostnader företaget har i form av räkningar och löner exempelvis och gärna ge lite vinst. Det handlar om debet och kredit.

Bokföring kan kännas som något ogreppbart med konton hit å dit och bokslut och så vidare. Men det är inte så svårt att greppa om man bara har koll på grunderna, debet och kredit. Summan av debet = summan av kredit.

För att hålla koll på detta gör man en dubbel bokföring, där varje konto har en debet och en kredit sida och summan av varje genomförd kontohantering ska gå jämt ut.

Exempel:

Konto

Kontonamn

Debet

Kredit

1910

Kassa

 

250,00

6110

Kontorsmaterial

200,00

 

2641

Ingående moms

50,00

 

 

I exemplet har företaget köpt papper till kopiatorn hos ett kontorsvaruhus, kontant. Pappret kostade 200 kronor, med 50 kronor i moms och så blev konteringen av detta. Det syns tydligt att båda sidorna blir lika stor.

Skillnaderna på debet och kredit hos ett konto kallas för saldo och bör kontrolleras med jämna mellanrum. Allra viktigast att göra regelbundna kontroller, är hos skuld- och tillgångskonton. Jämförelser genom debet och kreditsidan kan påvisa att kontot exempelvis är ett debet konto, om summorna visar att debet saldot är högre och tvärt om.


Välkommen

Välkommen till turnpoint.se, en sajt om föregande. Vi hoppas att du hittar vad du söker!

Senaste inläggen