Fondspara

 

Åtta av tio svenskar fondsparar privat. Det kan vara för att spara ihop till en resa eller körkort till barnen likväl som ett privat pensionssparande. Fördelen med att fondspara är att man inte själv behöver ta ställning till vilka aktier som är köpvärda utan överlåter det ansvaret till fondförvaltarna. Men trots allt måste man avgöra vilka fonder man ska spara i och det finns några gyllene regler att ta hänsyn till.

Risk vs avkastning


Det finns fonder med hög risk och låg risk. Detta speglar sig även i möjlig avkastning. De fonder med hög risk rör sig oftare med snabbare och större svängningar. Ett exempel kan vara att fonden enbart består av aktier från ett speciellt land eller en viss bransch. Med enbart inriktning mot Colombia eller bilindustrin ökar självklart risken i jämförelse mot att ha en bred fond med inriktning mot hela världen och verkstadsindustrin överlag.
Det finns ofta en siffra som anger risken på fonderna. Den som söker efter stabila fonder bör söka efter de med en låg risksiffra. I dessa fall bör man leta efter fonder med global inriktning eller blandfonder som mixar aktier och räntebärande papper.

Bransch


Den som vill vara aktiv och välja inriktning på fonderna utan att för den skull välja exakta aktier kan välja en branschfond. Det kan vara med inriktning mot råvaror, industri, skog, finans osv. Här krävs en något mer aktiv förvaltning eftersom risknivån ökar generellt. Något som blivit vanligare är att välja etiska fonder. Det är då fonder som har regler att investering inte får ske i företag som tillverkar alkohol, tobak, vapen och liknande.

Avgift


Det finns tre avgifter som kan förekomma vid fondhandel. Köpavgift, Säljavgift och förvaltningsavgift. Dessa är ofta mycket låga och något som få bryr sig om. Men har man stora belopp som sparas kan det mycket väl vara värt att se över kostnaderna. För det blir relativt stora summor i längden.

 


Välkommen

Välkommen till turnpoint.se, en sajt om föregande. Vi hoppas att du hittar vad du söker!

Senaste inläggen