Hitta bästa sparräntan

Att sätta in pengar på sparkonto förknippas ofta med mycket låg avkastning. Men så behöver dt inte vara. Det lönar sig att jämföra olika sparkonton och även vara insatt i olika regler som gäller för dem.

Högst

Den högsta räntan får man på konton utan statlig insättningsgaranti. Bland företag som erbjuder detta finns bland annat 4HSpar, 24Money och 24Spar. Här går det att få en ränta på 6,5% om man vill kunna ta ut pengarna när som helst. Väljer man att binda pengarna på några år blir räntan ännu högre. Exempelvis erbjuder 4HSpar 10% vid tre års bindningstid. Ett erbjudande de haft under ett flertal år.

Orsaken att de kan erbjuda så hög ränta är att de inte har någon insättningsgaranti. Skulle något av dessa företag gå i konkurs så förlorar investeraren sina pengar.

Något man även behöver ta ställning till är vad pengarna används till. Exempelvis 4HSpar och 24Money investerar i snabblån medan Akelius Spar (Som erbjuder något lägre ränta) investerar i fastigheter.

Mellan

Nästa steg är fasträntekonto med insättningsgaranti. Fördelen med insättningsgarantin är att man får tillbaka pengarna om banken går i konkurs. Men samtidigt blir räntan betydligt lägre än ovan. Ju längre man binder sina pengar och ju större summa desto högre ränta kan bankerna erbjuda.

Lägst

Lägst ränta får man på ett klassiskt sparkonto där man kan sätta in och ta ut pengar hur många gånger som helst per år. Detta ska inte ses som ett långsiktigt sparande men att ha sin buffert på ett sådant sparkonto kan vara fördel. Då får man åtminstone några kronor i ränta samtidigt som pengarna är lättåtkomliga.


Välkommen

Välkommen till turnpoint.se, en sajt om föregande. Vi hoppas att du hittar vad du söker!

Senaste inläggen