Spara i indexfonder

Vill börja investera pengar, men vet inte vilken typ av sparande du bör satsa på? Nedan berättar vi kort om hur sparande i indexfonder fungerar. Är du nyfiken på denna investeringsform bör du läsa vidare och ta reda på om indexfondsparande är något för dig.

Genom att investera och börja spara i indexfonder investerar du i olika företagsaktier, vilka ingår i ett visst index. Till exempel kan en sådan företagsaktie ingå i Stockholmsbörsens generalindex. Du har möjlighet att se hur stor del indexfonden har i olika företags aktier eftersom de aktierna finns representerade och synliga i index. Om ett företag till exempel utgör tio procent av något index ska fonden den tillhör ha lika stor andel.

Indexfonderna är passiva och behöver inte någon aktiv förvaltning från någon fondförvaltare, vilket gör att dessa fonder ofta har låga förvaltningsavgifter. Detta är förstås ett plus för dig som investerar i denna typ av fonder. Olika indexfonder har olika placeringsinriktning. De vanligaste är att Sverigefonder följer de trettio största företagen, OMXS30, som finns på Stockholmsbörsen medan Globalfonder går efter ett mer globalt aktieindex.


Välkommen

Välkommen till turnpoint.se, en sajt om föregande. Vi hoppas att du hittar vad du söker!

Senaste inläggen