Spara pengar i fonder

En fond är en samling av värdepapper som man äger tillsammans med andra som sparar i den. Den förvaltas dock av en fondförvaltare. Förvaltarens jobb är att få den att utvecklas så bra som möjligt.

Det finns ett flertal olika fonder, till exempel aktiefonder där man placerar i aktier. En annan typ av fond är blandfonder där aktier och obligationer blandas. En tredje form är räntefonder där man placerar i värdepapper som senare kommer att ge ränta. Fond-i-fonder är en fond där man placerar i ytterligare fonder och där man alltså också kan spara pengar. En särskild fond som är sammansatt i syfte att skydda ens kapital från värdefall genom att få till en bra avkastning, helt oberoende av marknadsutvecklingen, kallas för hedgefond.

Många anser att det är bekvämt att spara i fonder, eftersom man på så sätt tar del av aktiemarknadens utveckling och kan sprida ut riskerna utan att behöva gå in och investera ett större kapital. Förvaltarna gör samtidigt det mesta av jobbet så du som sparare slipper en hel del pappersarbete så länge du betalar vissa avgifter. Det finns en anledning till att större delen av det svenska folket är fondsparare och väljer att sätta sina pengar i fonder – det är ett bekvämt och lukrativt sätt att spara pengar på.


Välkommen

Välkommen till turnpoint.se, en sajt om föregande. Vi hoppas att du hittar vad du söker!

Senaste inläggen