Starta eget företag - enskild firma eller aktiebolag?

Att starta ett eget företag behöver inte vara en komplicerad process, men det är fortfarande bäst att man gör det steg för steg och att man har koll på vad som krävs.

Det första man måste bestämma är om man ska starta en enskild firma eller ett aktiebolag, detta är ett stort beslut då det kommer att vara ganska stora skillnader mellan hur dessa två företagstyper fungerar. Till att börja med blir det en rent ekonomisk fråga, alla aktiebolag måste ha minst 50 000 kronor i aktiekapital. Skattereglerna för aktiebolag är dessutom mer fördelaktiga på en del håll än vad de är för enskilda firmor.

Vidare så är man, som ägare av en enskild firma, personligen ansvarig för alla skulder som uppstår, går verksamheten under kan man förföljas av skulder stora delar, eller till och med resten, av sitt liv. Men har man ett aktiebolag riskerar man endast att tappa sitt aktiekapital om bolaget skulle gå i konkurs.

Även om inte aktiebolag längre behöver ha en revisor, är bokföringen fortfarande mer komplicerad än för enskilda firmor. Sedan kommer man som aktiebolag ha större skatt för värdet på stora tillgångar än vad enskilda firmor har. Bolaget får dessutom inte låna ut pengar till ägaren eller ägarna.

Att starta ett aktiebolag är dessutom en mer komplicerad process, men det finns sätt runt detta. Företag som Bolagsbutiken säljer vad som kallas ett lagerbolag, detta är ett bolag som redan är registrerat hos bolagsverket, komplett med organisationsnummer. Bolaget har aldrig bedrivit någon verksamhet utan väntar bara på att bli uppköpt och är sedan redo att användas.

För mer om hur aktiebolag fungerar, vilka krav som ställs på dem och hur de måste skötas, kan man besöka Skatteverkets hemsida. De har all information man kan tänkas behöva, från hur man startar ett till hur man lägger ned dem.


Välkommen

Välkommen till turnpoint.se, en sajt om föregande. Vi hoppas att du hittar vad du söker!

Senaste inläggen